woensdag 28 juli 2010

Werken op niveau!

Als je de meest recente cijfers bekijkt over de instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt stemmen die niet vrolijk.
Kijken we bijvoorbeeld richting de Wajong doelgroep dan zie je dat ondanks de inspanningen en de riante beschikbare middelen de instroom niet toeneemt maar afneemt.

Dit heeft in mijn beleving een vijftal redenen;

  • Er is onvoldoende ruimte om te kijken wat iemand kan, vaak start iemand op een functie die niet past bij zijn/haar opleiding "begin hier maar eens mee"
  • Er zijn onvoldoende prikkels om bestanden waar mensen inzitten op elkaar te laten aansluiten.
  • Er is onvoldoende inzichtelijk welke partij het beste mensen richting de arbeidsmarkt kan reintegeren.
  • Bij werkgevers bestaat nog altijd het beeld dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een MBO- niveau functioneren.
  • Er is steeds een focus op een nieuwe doelgroep....en daarbij komt het "zittend" bestand steeds verder uit het blikveld te staan.

Daarbij; is het voor werkgevers heel goed mogelijk om telkens een nieuw iemand te laten instromen op bijvoorbeeld een werkervaringsplek. De bedoeling is dat een werkervaringsplek een "rapid start" geeft op de arbeidsmarkt, maar feitelijk zijn sommige werkervaringsplekken gewoon goedkope arbeidskrachten.

Tot slot, loont werken nog lang niet altijd. En dat zou wel moeten, ook qua geld. Het kan niet zo zijn dat je bijvoorbeeld 100/150 euro netto per maand meer verdiend, maar omdat je hierdoor uit allerlei regelingen valt je uiteindelijk geld moet toeleggen om te werken!